معرفی ماهی باراکودا
ماهی باراکودا از خانواده ی کوتر ماهیان (Kotr-mahiyan) است که شامل حدود ۲۰ گونه مختلف میشود. این گونه ، ماهی آب شور است و در اقیانوسهای گرمسیری و نیمه گرمسیری در سرتاسر جهان یافت میشود . در جنوب ایران با نام محلی دوولمی (dovolmi) ، چنگو و ماهی شیر نیزه شناخته میشود. این نامها در میان صیادان و فروشندههای محلی بسیار رایج و متداول است.
باراکودا یک ماهی تهاجمی و گوشتخواراست و شکارچی ترسناکی برای سایر ماهیان به شمار می رود. باراکوداها در درجه اول ماهی خوارهستند و ماهی های کوچکتری مانند کفال ، آنچوی و غرغر را شکار می کنند . آنها به عنوان ماهی های صید ورزشی محبوب هستند و اشکال کوچکتر آنها نیز به عنوان غذا ارزش دارند.
مشخصات ظاهری
ماهی باراکودا یا کوتر بدن کشیده و شبیه اردک ماهی دارد. سر آن بزرگ و دارای پوزه کشیده و نوک تیز است. آرواره پایینی آن جلو آمده است ودندانهای تیز، محکم و ترسناک در آروارههای خود دارد. قسمت بالای بدن معمولاً خاکستری تا آبی با انعکاسهایی از رنگ نقرهای و قسمت پایین روشنتر تا سفید است.
طرح و شکل بدن آنها یک نوع حالت حد واسط جالب توجه بین شکل ماهیان شکاری انتظاری و شکار چیان فعال به حساب میآید. دو باله های پشتی کاملاً از هم جدا هستند. دم دو شاخه است و خارهای آبششی کوچک هستند یا وجود ندارند. مقطع عرضی سر باریک و نقرهای رنگ است که باعث کاهش قابلیت دید توسط طعمه میشود، در حالی که باله دمی طویل به همراه قرار گرفتن بالههای پشتی و مخرجی در عقب بدن به آنها امکان می دهد که سرعت انفجاری داشته باشند و به سرعت خود را به طعمه برسانند.
ماهی کوتر بزرگ اقیانوس اطلس تقریباً به طول ۲ متر است و گفته میشود که به غواصان نیز حمله میکند، اما این نوع حملات در مورد ۱۹ گونه دیگر نادر است و در واقع ناشناخته ماندهاست.
ماهیگیری باراکودا
باراکودا ماهی تهاجمی است و دندان های تیزی دارد. علاوه بر این، سنگین و قوی است. به همین دلیل، در نظر گرفتن برخی ویژگی ها هنگام شکار این ماهی، توجه به نوع تجهیزات و تکنیک مناسب برای انجام این کار مهم است.
راه های مختلفی برای جذب باراکودا در هنگام ماهیگیری وجود دارد. یکی از آنها استفاده از طعمه های طبیعی است. ماهیهای کوچک بهترین طعمه برای ماهیگیری باراکودا هستند.
از آنجایی که این ماهی طعمه خود را با دیدن پیدا میکند، توصیه میشود از ماهیهایی با فلسهای نقرهای مانند ساردین و کفال استفاده شود، زیرا در بازتاب نور خورشید میدرخشند و میتابند و به جلب توجه باراکودا کمک می کنند.
هنگامی که از طعمه های طبیعی استفاده می کنید، به خاطر داشته باشید که باراکودا عادت دارد دم ماهی را قبل از خوردن بقیه آن جدا کند، بنابراین زمانی که احساس کند ماهی را صید کرده اید طعمه را رها میکند به همین دلیل قبل از کشیدن میله کمی بیشتر صبر کنید.
این ماهی در هنگام به قلاب افتادن بسیار تقلا می کند واین تقلا ها بر روی قایق بسیار خطر ناک است زیرا امکان دارد با دندان برنده اش به ماهیگیران صدمه وارد کند.
روش های صید ورزشی باراکودا : ترولینگ یا روش کششی – استند آپ (از روی قایق با ریسه های مخصوص ) – جیگینگ – اسپیننینگ ساحلی
به علت وجود دندانهای بسیار تیز و به تعداد زیاد در این ماهی همیشه برای صید باید از نخهای لیدر ضد شوک و یا ریسه های فلزی ( سیم ) استفاده کرد.
هنگام ماهیگیری باراکودا، قبل از هر چیز توجه به فاصله بسیار مهم است. ایده آل این است که از ماهی که قصد صید آن را دارید دور بمانید، زیرا اگر شما و قایقتان توسط باراکودا دیده شوید، بلافاصله فرار می کند.
علاوه بر این، یکی دیگر از عوامل مهم روشی است که طعمه در آب انداخته می شود. سعی کنید با طعمه حرکات سریع و نامنظم انجام دهید تا توجه ماهی را به خود جلب کنید. طعمه با رنگ های پر زرق و برق نیز می تواند در این زمان به جلب توجه ماهی کمک کند.
خواص ماهی باراکودا
ماهی باراکودا مانند دیگر ماهیان آزاد دارای خواص فراوانی است و از دسته ماهیان محبوب جنوب کشورمان بشمار می رود . گوشت آن دارای بافتی منجسم و لایهای است که طعم بسیار لذیذ خوش طعمی دارد و بسیار پرطرفدار است. از جمله خواصی که در این ماهی میتوان به آن ها اشاره کرد، چربی های مفید امگا ۳، پروتئین فراوان، آهن، پتاسیم، سدیم، فسفر، روی، ید، کلسیم و منیزیم، همچنین ویتامین B ، A و E می باشد.
با این حال ماهی های بزرگ باراکودا دارای گوشتی بسیار سمی هستند که با مصرف آن ممکن است دچار مسمومیت غذایی شوید. البته ماهی هایی که در بازار در دسترس است و به فروش می رسند با میانگین وزنی ۷۰۰ گرم الی ۱ کیلوگرم است.
و برای کاهش خطر مسمومیت ، به طور کلی توصیه می شود از مصرف ماهی باراکودای بزرگ که از اندازه معینی بزرگتر است، مانند ۳.۵ فوت (۱ متر) خودداری کنید.
روش های پخت ماهی باراکودا
ماهی باراکودا یا کوتر که در جنوب ایران صید میشود گوشت لطیف، نرم و بافت منسجمی دارد که خارهای آن هم کم است که به راحتی از گوشت جدا می شود.
البته گوشت این ماهی خار های ریز زیادی هم ندارد و همین موضوع باعث می شود از این ماهی در تهیه و طبخ قلیه استفاده شود.
از آنجایی که گوشت آن بیشتر است، میتوان آن را برای فیله یا استیک نیزاستفاده کرد.
البته بسته به سلیقه و ذائقه تان می توانید ماهی کوتر را به صورت سرخ شده، بخار پز و کبابی نیز بپزید و میل کنید.
اگر باراکودا تازه استفاده میکنید، باید پوست آن را جدا کنید چرا که پوست باراکودا در حین پخت جمع می شود و بنابراین بهتر است آن را بردارید.
باراکودا ماهی خوشمزه ای است و شما می توانید آن را به روش های مختلفی تهیه کنید شما فقط باید از گونه های بزرگتر دوری کنید.
همچنین، قبل از پختن ، آن را در یخچال نگهداری کنید. این کار به طور قابل توجهی طعم و بافت ماهی را بهبود می بخشد.