ماهی های بسیاری در جهان وجود دارد که بسیاری از ما حتی با اسم ها یا خواص خوراکی آن ها آشنا نیستیم. در ادامه قرار است به یکی از ماهی های خوراکی به نام ماهی سنگسر بپردازیم که شاید با آن آشنا نباشید. پس برای داشتن اطلاعات بیشتر از این ماهی با ما همراه باشید.
ماهی سنگسر چیست؟

این نوع یک گونه ماهی گرمسیری ساحلی به حساب می آید. این نوع گونه از ماهی عمدتا در آتلانتیک شرقی از گالیسیا تا آفریقای جنوبی یافت می شود. اخیرا این گونه در دریای مدیترانه هم دیده شده بود به همین دلیل احتمال دارد که توزیع ماهی سنگسر در دهه های آینده نیز افزایش پیدا کند. بدلیل کمیاب بودن این ماهی در دریای مدیترانه، اطلاعات کمتری از آن وجود دارد.
تشخیص تازگی ماهی سنگسر
این ماهی از ارزش تجاری بالایی بهرمند است و صادرات خوبی دارد. گوشت داخلی این ماهی به رنگ سفید است و طعم و بافت نرمی دارد. ماهی سنگسر جزو ماهی های گوشت خوار به حساب می آید و از خرچنگ، ماهی، ستاره دریایی و دیگر موجودات زنده تغذیه می کند.
برای فهمیدن تازگی این ماهی نیز، همانند دیگر ماهی ها می توانید از مشام خودتان استفاده کنید. ماهی های تازه نباید بوی زخم و نامطبوعی از خود ساطع کند. همچنین فلس ماهی های تازه به آسانی از هم جدا نمی شوند. یک روش دیگر برای تشخیص دادن تازه بودن ماهی، فشار ددن بر پوست آن است. با انگشت خود فشار کوچکی بر بدنه ماهی ها وارد کنید.
اگر جای انگشت شما بر بدن ماهی ماند، نشان دهنده این است که آن ماهی تازه نیست. اما ماهی های تازه بدنه سفت و مقاومی دارند. روش دیگر تشخیص، آبشش های ماهی است. ماهی تازه دارای آبشش قرمز و صورتی رنگ می باشد. در حالی که ماهی مانده رنگ سفیده و روشنی دارد. با این نکات شما می توانید به راحتی تفاوت بین ماهی تازه و مانده را تشخیص دهید.

مواد معدنی ماهی سنگسر
ماهی سنگسر، پر پروتئین و کم چربی است. گوشت این نوع ماهی جزو دسته های کم کالری محسوب می شود و از فسفر و پتاسیم تشکیل شده است. همچنین می توانید کلسیم و آهن را در گوشت این ماهی پیدا کنید. در ماهی های تازه سنگسر ویتامین های گروه B نیز یافت می شود.
ارزش غذایی تشکیل دهنده ماهی سنگسر
همه مواد خوراکی که مصرف می کنید، به طور طبیعی دارای ارزش غذایی زیاد یا اندکی است. ماهی ها هم از این مورد استثنا نیستند. در ادامه ارزش غذایی ماهی سنگسر را با هم بررسی می کنیم.
ارزش غذایی صد گرم ماهی سنگسر
- انرژی 84 کیلوکالری
- چربی 0.4 گرم
- کربوهیدرات 0.5 گرم
- پروتئین 19.5 کیلوکالری
ارزش غذایی از نظر دسته مواد معدنی
- فسفر 219 میلی گرم
- کلسیم 23 میلی گرم
- آهن 0.7 میلی گرم
- پتاسیم 460 میلی گرم
ارزش غذایی از نظر دسته ویتامین ها
- ویتامین C ندارد
- ویتامین B3 3.0 میلی گرم
- ویتامین B2 0.10 میلی گرم
- ویتامین B1 0.01 میلی گرم

ماهی سنگسر در چه کشور هایی یافت می شود؟
این نوع ماهی علاوه بر آب های ایران، در دیگر کشورهایی همچون: هند، عمان، کویت، مصر، سومالی، فیلیپین، مالزی، اندونزی، استرالیا، ژاپن، آفریقای جنوبی و دیگر کشورها یافت می شود.
زیستگاه این ماهی
با توجه به این نوع ماهی که در مناطق گرمسیری و آب های شور بیشتر یافت می شود، انتظار می رود در مناطق اقیانوسی بیشتر قابل دیده شدن باشد. از مناطقی که می توان به عنوان زیستگاه این ماهی نام برد عبارت اند از: مناطق بومی مانند خلیج فارس و عمان، همچنین در اقیانوس هند، خلیج عدن، سواحل ایتالیا، اقیانوس آرام، دریای زرد، دریای غرب، دریای جنوبی چین و دیگر مناطق یافت می شود.
برخی نکات و خصوصیاتی در مورد این ماهی
هر ماهی دارای خصوصیاتی است که در ادامه می توانید با ویژگی های اندکی از این ماهی آشنا شوید.
- تولید مثل ماهی سنگسر به چه صورت است؟ معمولا در طول زمستان در دهانه رودخانه دسته هایی را تشکیل می دهند؛
- چگونه می توان این ماهی را صید کرد؟ بوسیله تور گوشگیر، گرگورریال رشته قلاب می توان این ماهی را صید کرد؛
- ارزش تجاری ماهی سنگسر به چه صورت است؟ از این ماهی به عنوان ارزش تجاری استفاده می کنند و مصرف خوراکی نیز دارد.

مشخصات ماهی سنگسر
رنگ این ماهی در صورت تازه بودن به رنگ نقره ای با سه نوار قهوه ای مانند مایل به زرد وجود دارد. قسمت فوقانی غشای چشم ماهی به رنگ زرد تیره، در باله پشتی بین خارهای سوم و ششم یا هفتم لکه سیاه بزرگ با باله دم خاکستری رنگ وجود دارد. باله های در نواحی لگن و مقعد نیمه شفاف به همراه خارهای مایل به سفید است. باله های نواحی سینه به رنگ شفاف و گاهی اوقات به رنگ زرد پدیدار می شود.
تولید مثل ماهی سنگسر
این نو ماهی معمولا در ماه های دسامبر و مارس در خلیج فارس تخم ریزی می کنند، در حالی که در دریای مدیترانه این اتفاق در تابستان رخ می دهد. این نوع ماهی ها هنگام تخم ریزی جفت می شوند و همانطور که گفته شد گوشتخوار هستند و از نرم تنان و سخت پوستان برای خود تغذیه می کنند.
ارزش تجاری در دیگر کشورها
ماهی سنگسر با اینکه در آفریقای جنوبی یافت می شود، اما از آن معمولا به عنوان یک ماهی غذایی مورد استفاده قرار نمی گیرد و بیشتر اوقات به عنوان یک ماهی برای طعمه از آن استفاده می کنند. اما آفریقایی ها از این ماهی به عنوان ماهی که ارزش تجاری بالایی دارد در شمال اقیانوس هند، مناطقی از خلیج عقبه، خلیج فارس و مصر مورد تجارت قرار می گیرد.

کلام آخر
در اقیانوس ها انواع ماهی های متنوع و خوشمه ای برای صید وجود دارد که می توان از ماهی سنگسر به عنوان یکی از این ماهی ها یاد کرد. این نوع ماهی جزو ماهی های نادر در کشور ما محسوب می شود اما با توجه به مطالبی که در بالا برایتان گفته شد، از خواص غذایی بالایی برخوردار است. قبل از مصرف هر ماهی باید به تازه بودن آن توجه داشته باشید زیرا این موضوع می تواند در طعم و خوشمزگی آن تاثیر به سزایی گذارد.
Source: www.ncbi.nlm.nih.gov, www.gbif.org
One thought on “ماهی سنگسر”