ماهی هامور یا حمور به گفته ساکنین جنوب کشور، از جمله ماهی های محبوب در مناطق جنوبی کشور و همچنین کشورهای حوزه خلیج فارس است. این ماهی از ماهی های بسیار لذیذ و خوش پخت جنوب کشورمان است. اگر تصمیم دارید یکی از ماهی های جنوبی را امتحان کنید، هامور شما را ناامید نخواهد کرد.
برای امتحان این ماهی بهتر است در وهله اول به جنوب کشور سفر کنید، چرا که اهالی آن منطقه روش طبخ خاص و لذیذ برای این گروه از ماهی ها دارند و می تواند تجربه خوبی برای شما باشد. اگر برای شما ممکن نیست که به این مناطق سفر کنید، می توانید یک رستوران جنوبی در نزدیکی خود پیدا کنید و این تجربه خوب را به خود هدیه دهید.
در ادامه این مقاله هر آنچه لازم است که در مورد این ماهی خوش طعم و محبوب بدانید، برایتان آورده شده. برای آشنایی بهتر و بیشتر با آن، با ما همراه باشید.

ویژگی های ظاهری ماهی هامور
ماهی هامور با اندازه متوسط ۴۵ سانتی متر و حداکثر طول ۱۵۰ سانتی متر است. این ماهی دارای بدنی مستطیل شکل و کشیده است و نسبت به ماهیان دیگر جثه بزرگتری دارد. بدن تنومند این ماهیان در بخش دو پهلویشان فشرده است.
دهان بزرگی داشته و داخل دهان و فضای آبششی آن ها سرخ رنگ است. در نوزادی شباهت بسیار زیادی به انواع دیگر ماهیان دارد اما با نقاط نارنجی روی بدنش قابل شناسایی است. همچنین بریدگی نسبتا بزرگی روی سرپوشش آبشش خود دارد.
این ماهی ها می توانند رشد کنند و از ماهی های دیگر بزرگ تر شوند. بیشترین وزنی که برای هامور ماهیان گزارش شده ۱۵ کیلوگرم بوده. همچنین آن ها ممکن است تا ۲۲ سال عمر کنند.
جالب است بدانید که هامور ماهی ها یک خانواده بسیار بزرگ هستند و نکته جالب آن است که بیش از ۳۰۰ گونه در دنیا از خانواده این ماهیان وجود دارد. البته از این مقدار زیاد تنها ۳۰ گونه در خلیج فارس و دریای عمان زندگی می کنند.
این خانواده از ماهیان دارای رنگ های متفاوتی است. صیادان و ماهیگیران بر اساس رنگ آن ها، ویژگی های مختلفشان را تشخیص میدهند و آن ها را شناسایی می کنند. علاوه بر رنگ الگوی پوستی متفاوتی نیز دارند. ممکن است روی بدن خود خطوط، نقاط، میله های عمودی یا مورب روشن و تیره با توجه به رنگ خود داشته باشند.
به طور معمولی، هاموری که توسط ساکنین جنوب کشور صید و مصرف می شود دارای رنگ زرد نخودی با نوارهای تیره عمودی یا قهوه ای تیره همراه با لکه های سیاه است. داخل دهان و آبشش تمام انواع ماهی هامور سرخ رنگ است.

محل زندگی ماهی هامور
ماهی هامور روی بسترهای سخت و مناطق سنگی و صخره ای مرجانی معمولا در عمق های کم زندگی کرده و از ماهیان کوچک و سخت پوستان تغذیه می کند. این نوع ماهی های برای شنای سریع نشده اند. به همین دلیل است که در مناطق ساحلی زندگی می کنند و مسافت زیادی را شنا نمی کند.
این ماهی های لذیذ ساکن آب های شور و دریا هستند. بیشتر از عمق ۱۰۰ نمی توانند حضور داشته باشند و در سواحل نیمه گرمسیری با دمای بالای ۳۷ درجه سانتی گراد زندگی می کنند. این ماهی ها ساکن سواحل گل آلود صخره ای هستند. همچنین اغلب در آب های شور مثل خورها و روی گل و لای و قلوه سنگ های بستر مشاهده می شوند. نوزادان ماهی هامور و ماهیان جوان در آب های کم عمق خورها، روی شن و ماسه یا گل و لای و در میان درختان حرا حضور دارند.
هامور ماهی ها بومی خلیج فارس و دریای عمان هستند. علاوه بر کشورهای حاشیه خلیج فارس، در کشورهای چین، ژاپن، استرالیا، ایتالیا، مصر، جیبوتی و اردن نیز زندگی می کنند. علاوه بر این موضوع به دلیل محبوبیت و طعم خوب آن، در برخی کشورها پرورش داده می شوند. از بزرگ ترین صادرکنندگان این ماهی کشور چین است.
ماهی هامور چگونه غذای خود را تهیه می کند؟
هامور ماهی ها از دسته ماهیان گوشتخوار هستند. با این حال برای غواصان بی خطر بوده و به آن ها حمله نمی کنند. همان طور که اشاره شد از ماهیان کوچ و سخت پوستان تغذیه می کنند. به دلیل این که نمی تواند سریع شنا کند، توانایی دنبال کردن و شکارچی بودن را ندارد؛ البته از آن جهت که ماهی هامور گوشتخوار است، روش دیگری را برای دنبال کردن طعمه به کار می گیرد.
ماهی هامور برای شکار و تهیه غذایی خود طعمه را غافلگیر می کند. لابه لای صخره ها،سازه ها یا سنگ های موجود مخفی شده تا زمانی که طعمه به محل برسد و زمان مناسب حمله فرا برسد. ناگهان به طعمه حمله کرده و او را شکار می کند.
البته گونه های زیادی از این ماهی وجود دارد و این روش شکار در همه گونه ها یکسان نیست. اما به طور کلی اکثر آن ها با این روش شکار خود را انجام می دهند و غذای خود را تهیه می کنند.

تولید مثل در ماهی های هامور
مانند هر ماهی دیگری این دسته از ماهیان، یعنی ماهی هامور نیز لقاح خارجی دارند. در زمان های محدود و مشخصی از سال و با تشکیل اجتماعات تخم ریزی و تولید مثل می کنند. تخم ریزی یک پیک زمانی سالیانه دارد. تخم ها از اواخر زمستان تا اواخر تابستان فراوان هستند. البته بیشترین زمان تخم ریزی در این بازه از اسفند ماه تا خرداد ماه است.
پس از تخم ریزی و تولید مثل نوبت به محافظت از تخم و در نهایت نوزاد می رسد. در این خانواده معمولا از تخم و نوزاد خود محافظت نمی کنند و در آب های آزاد تخم ریزی را انجام می دهند. نوزادان خود غذایشان را تهیه می کنند.
جالب است بدانید زمانی که ماهی ها بسیار بزرگ و بالغ شوند می توانند تغییر جنسیت دهند. البته این عمل در ماهیان معمول است و کار عجیبی به حساب نمی آید. عمل تغییر جنسیت زمانی صورت می گیرد که طول ماهی هامور به ۵۵ تا ۷۵ سانتی متر برسد.
صید ماهی هامور
با توجه به این که هامور ماهیان شناگران پرسرعتی نیستند و در مناطق کم عمق زندگی می کنند، صید این ماهیان نیز کار بسیار سختی نیست. البته صید این دسته از ماهیان نیز با خطراتی همراه است. ظاهر هامو ماهیان کوچک شباهت زیادی به ماهی فریاله دارد که نوعی ماهی بسیار سمی و خطرناک است.
صیادان برای صید آن ها از روش های مختلفی استفاده می کنند. از انواع این روش ها می توان به ترال کفروب، گرگور و قلاب دستی اشاره کرد. صیادان برای این که بتوانند ماهیان درشت تری شکار کنند از قلاب های بزرگ برای این کار استفاده می کنند.

مروری بر ویژگی های ماهی هامور
تمام ویژگی های ظاهری و زیستی هامور ماهی در این مقاله برای شما ذکر شد تا بیشتر با این ماهی محبوب آشنا شوید. این ماهی علاوه بر طرفداران محلی در جنوب کشورمان، در سراسر دنیا از محبوبیت زیادی برخوردار است. به قدری که علاوه بر صید این ماهی در دریای آزاد، آن را در پرورشگاه های مختلف پرورش می دهند تا پاسخگوی نیاز مشتریان باشد.
زمانی که می خواهید این ماهی را تهیه کنید و خودتان آن را بپزید، بهتر است از یک مکان معتبر که تمام نکات بهداشتی را رعایت می کند و ماهی تازه ارائه می دهد، تهید کنید. سایت ماهی گیر گزیه مناسبی برای خرید ماهی هامور با اطمینان خاطر است.
Source: www.fishbase.ir