ماهی هامور از جمله ماهی های لذیذ بومی جنوب کشورمان است. این ماهی علاوه بر طعم لذیذی که دارد، از ارزش غذایی بالایی نیز برخوردار است. به همین دلیل است که طرفداران زیادی نه تنها در کشورمان ایران، بلکه در سراسر جهان دارد.
این امر موجب شده که برای پاسخگویی به نیاز مشتریان فراوان آن، هم از آب های آزاد و شور صید شود و هم در مراکز پرورش ماهی اختصاصی هامور ماهیان، پرورش داده می شود. به جز تولید کنندگان داخلی، شکورهای مختلفی از جمله چین و استرالیا این ماهی را پرورش و صادر می کنند.
اگر می خواهید ماهی های جنوبی را امتحان کنید، ماهی هامور می تواند گزینه لذیذی باشد. در ادامه این مقاله اطلاعاتی درمورد ارزش غذایی این ماهی محبوب و روش های طبخ آن را برایتان آورده ایم. با ما برای کسب اطلاعات مفید در این مورد همراه باشید.
ویژگی های گوشت ماهی هامور
ماهی هامور یکی از برترین و پرطرفدارترین ماهیان در طعم بوده و دارای گوشت لذیذ و خوش طعمی است. همچنین در دسته ماهیان ممتاز جنوب کشورمان است. این موضوع موجب شده که در ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس طرفداران زیادی داشته باشد.
این ماهی را در اندازه متوسط و کوچک می توان خریداری کرد. هامور ماهی دارای حداقل ۴۵ و حداکثر ۱۲۰ سانتی متر طول و وزن ۱۵ کیلوگرم می باشد. این ماهی دارای چندین نوع مختلف است؛ بهترین و محبوب ترین نوع آن هامور سفید است.
ماهی هامور سفید دارای گوشت سفید، سفت و خوش طعم بوده، گوشتی و بدون تیغ است و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. بدن این ماهی با فلس های شانه ای پوشیده شده و پوست آن لعاب فراوان دارد و در برخی روش های طبخ از پوست آن نیز استفاده می شود.
با خوردن ماهی هامور بمب فسفر را وارد بدن خود کنید
گوشت خوشمزه و سفید این ماهی از منابع غنی فسفر و پتاسیم است. ماهی هامور را به دلیل دارا بودن فسفر فراوان بمب فسفر می نامند. همین ویژگی باعث می شود که برای سلول های مغزی بسیار مفید بوده و باعث تقویت آن ها شود. فسفر فراوان هامور، علاوه بر تاثیری که بر سلول های مغزی می گذارد، به تسویه مواد زائد بدن و ترمیم بافت ها کمک می کند و حفظ ساختار استخوان ها و تنظیم ضربان قلب نیز نقش موثر و مفیدی دارد.
علاوه بر فسفر و پتاسیم، هامور سرشار از منیزیم است. این موضوع سبب می شود که هامور در تعادل هورمونی بدن و رفع خستگی های مزمن و اضطراب بسیار موثر باشد. همچنین منیزیم در درمان و بهبود سردردهای میگرنی، افسردگی و خستگی مزمن بسیار موثر است.
نکته دیگری که در ارزش غذایی هامور قابل توجه است ویتامین ها و مواد مغذی بوده که برای فرد تامین می کند. این مواد شامل میزان بالای پروتئین، زینک، امگا ۳ ، ویتامین های B-Complex ، A و D است.
میزان اسید چرب امگا ۳ موجود در این ماهی نسبت به ماهی های دیگر کمتر است و این موضوع موجب می شود که افراد با مشکلات قلبی و عروقی این ماهی را با خیال راحت نوش جان کنند.
این ماهی دارای مواد مغذی بسیاری است و دارای ارزش غذایی بالایی است، به همین دلیل گزینه مناسبی برای بانوان در بارداری و مخصوصا دوران شیردهی است.
مصرف ماهی هامور برای چه افرادی توصیه می شود؟
مصرف این ماهی مختص گروه خاصی نیست، همچنین هیچ گروهی از مصرف آن منع نمی شوند. اما به دلیل مقوی بودن مصرف آن برای برخی افراد بسیار مفید است و به روند بهبود سلامتی آن ها کمک زیادی می کند. افرادی که بهتر است آن را مصرف کنند شامل:
- بیماران دیابتی و دارای اختلالات هورمونی
- افرادی که باید به تقویت استخوان خود توجه ویژه داشته باشند
- افرادی با مشکل افسردگی، اضطراب و میگرن
- افراد که کارهای ذهنی انجام می دهند و باید قدرت ذهنی خود را تقویت کنند
نگران پاک کردن ماهی هامور نباشید
این ماهی به دلیل داشتن تیغ کم نسبت به باقی ماهیان، وقت و انرژی زیادی در پاک کردن از شما نمی گیرد. در هر کدام از این روش ها میزان ضایعات ماهی متفاوت است. در ادامه به بررسی روش های مختلفی که می توان ماهی هامور را پاک کرد، می پردازیم.
پاک کردن مخصوص شکم پر: حداقل یک بار در زندگی ماهی شکم پر را امتحان کرده اید. برای آن که بتوان از این ماهی در این غذا استفاده کرد نیاز است که به درستی پاک شود.
در این حالت شکافی زیر شکم ماهی ایجاد کنید و محتویات شکم و آبشش ماهی را خارج کنید. پولک ماهی را بزنید و تمیز کنید اما سر و دم آن را جدا نکنید. این روش پاک کردن مخصوص ماهی شکم پر است. در این روش که تقریبا شبیه پاک کردن عادی است، میزان ضایعات از باقی روش ها بسیار کمتر است.
فیله کردن: بهترین روش برای پاک کردن هامور، فیله کردن است. چرا که این ماهی دارای تیغ های کمی است و شما را اذیت نمی کند. در این روش سر و دم ماهی را بعد از پاک کرده بزنید، سپس آن را به موازات مهره ها برش دهید و به راحتی استخوان و تمام تیغ های ماهی جدا می شود. بیشترین میزان ضایعات در این روش است.
قطعه قطعه کردن: این روش نیز برای تمام ماهی های استفاده می شود. برای قطعه قطعه کردن ابتدا سر و دم ماهی را بزنید و استخوان و همه تیغ های ماهی را جدا کنید سپس آن را به قطعات مکعبی هم اندازه برش دهید. در این روش میزان ضایعات نه به اندازه پاک کردن کم است و نه به اندازه فیله کردن زیاد، مقدار آن در بین آن دو روش است.
روش های طبخ ماهی هامور
حال نوبت به طبخ و خوردن این ماهی محبوب و مفید می رسد. به دلیل لعاب زیادی که این ماهی دارد، بومیان جنوب کشورمان از ماهی هامور در تهیه خورش قلیه ماهی استفاده می کنند. علاوه بر این روش طبخ، از آن در تهیه ماهی کبابی، ماهی سرخ شده و ماهی شکم پر نیز استفاده می کنند.
طرز تهیه قلیه ماهی: برای تهیه قلیه ماهی ابتدا لازم است ۱۰۰ گرم تمرهندی را در مقداری آب گرم خیس کرده سپس هسته و پوست آن را جدا کنید و عصاره تمرهندی را از صافی خارج کرده و یکدست کنید
در مرحله بعد ماهی را با مقداری نمک، فلفل و پودر دانه گشنیز مزه دار کنید، ۳۰ دقیقه برای مزه دار شدن ماهی کافیست. در ادامه سبزی شنبلیله و گشنیز را ساطوری و ریز خرد کنید، به پیاز تفت داشته شده اضافه کنید و آن ها را سرخ کنید. حال سیر خرد شده و ماهی طعم دار شده را به سبزی سرخ شده اضافه کنید.
در مرحله آخر عصاره تمرهندی و آرد را به باقی مواد اضافه کنید و اجازه دهید قلیه ماهی ۴۰ الی ۵۰ دقیقه جا بیافتد. حین طبخ مواد را هم نزنید و در قابلمه را نیمه باز بگذارید. اگر می خواهید مواد را باهم مخلوط کنید فقط کمی قابلمه را تکان دهید.
وقتی قلیه ماهی روغن اندات و جا افتاد با برنج نوش جان کنید.
جمع بندی و خرید ماهی هامور
حال که با مواد مغذی و ارزش غذایی این ماهی محبوب آشنا شدید وقت را برای امتحان کردنش از دست ندهید. مطمعن باشید که طعم لذیذ این ماهی و خوش پخت بودن آن، شما را از طرفداران پر و پا قرص خود خواهد کرد.
برای خرید ماهی هامور از یک فروشگاه مطمعن، ماهیگیر بهترین گزینه است؛ کیفیت، تازگی و مشتری مداری شما را از مشتریان ثابت این فروشگاه خواهد کرد.
Source: www.fishbase.ir