معرفی ماهی سالمون
ماهی سالمون (Salmon) یا ماهی آزاد یکی از اعضای خانواده آزادماهیان است. آزادماهیها به طور معمول در بسترهای شنی جوی های آب شیرین و کم عمق به دنیا میآیند، آنها در بزرگسالی به اقیانوس مهاجرت می کنند و مانند ماهی های دریایی زندگی می کنند، سپس برای تولید مثل دوباره به آب شیرین باز می گردند .
در باورعامیانه این طورآمده است که ماهی ها دقیقاً به محلی که از تخم درآمده اند باز می گردند تا تخم ریزی کنند ، و مطالعات ردیابی نشان داده است که این بیشتر درست است.اما ممکن است بخشی از ماهی ها در حال بازگشت سرگردان شده و در سیستم های مختلف آب شیرین تخم ریزی کنند. درصد سرگردانی این ماهی ها بستگی به گونه آنها دارد. و مطالعات نشان داده است که رفتار خانه نشینی به حافظه بویایی ماهی بستگی دارد .
زیستگاه ماهی سالمون
این ماهی بومی سواحل اقیانوس اطلس شمالی، اقیانوس آرام و دریاچه های بزرگ شمال آمریکا است. با این حال در بسیاری از نقاط جهان به خوبی پرورش داده می شود. نروژ بزرگترین تولید کننده ماهی آزاد پرورشی در جهان است و پس از آن شیلی قرار دارد .
ماهی سالمون اصل که با نام ماهی سالمون نروژی نیز شناخته می شود، بومی ایران نیست و در ایران پرورش داده نمی شود.
مشخصات ظاهری ماهی سالمون
از آنجاییکه تفاوت ماهی سالمون با ماهی قزل آلا از لحاظ مورفولوژیکی (ریختشناسی) بسیار کم است و براساس مواردی اندک، میتوان این دو ماهی را از هم تشخیص داد ، دراین بخش سعی بر آن داریم تا با بررسی تفاوتهای این دو ، روش تشخیص ماهی سالمون و قزلآلا را از یکدیگر بررسی کنیم.
تفاوت ماهی سالمون و قزل آلا، اندک شمار است . روش تشخیص ماهی سالمون و قزلآلا، آنجایی سخت میشود که میبینید این ماهیها از گونههای مختلفی برخوردار هستند و شما در زمان خرید با انواعی از ماهی قزلآلا مواجه میشوید که برای بهترین خرید، باید روش تشخیص ماهی سالمون و قزلآلا را بدانید.
از نظر ظاهری ماهی سالمون و قزل آلا بدنی به رنگ نقره ای دارند که در قسمت کمر خال هایی است که در سالمون هر چه به شکم ماهی نزدیک میشویم این خال ها کمتر و کمتر میشود تا در زیر شکم هیچ خالی وجود ندارد اما در قزلآلا لکههای سیاه بیشتری وجود دارد که هم در بالا و هم در زیر خط جانبی ماهی واقع شدهاند.
انتهای دهان ماهی سالمون چشم او را قطع نمیکند . در ماهی قزل آلا دهان ماهی از چشم ماهی عبور میکند .
ماهی سالمون دمی باریک و چنگال مانندی دارد، درحالی که دم ماهی قزلآلا پهن و به شکل مربع یا محدب مانند است. همچنین حالت دو شاخه ای دم ماهی سالمون در مقایسه با دم ماهی قزلآلا بیشتر است.
رنگ گوشت ماهی سالمون نارنجی متمایل به صورتی است.
ارزش غذایی ماهی سالمون
ماهی سالمون یک ماهی بسیارمحبوب است . این ماهی به عنوان یک ماهی روغنی طبقه بندی می شود ، به دلیل پروتئین بالای ماهی ، اسیدهای چرب امگا ۳ بالا و محتوای بالای ویتامین D و ویتامین E سالمترین ماهی در نظر گرفته می شود . از تفاوتهای ماهی سالمون و قزل آلا آن است که ماهی سالمون حاوی کلسترول کمتری ست، اما چربی کل آن در مقایسه با قزلآلا بیشتر است. ماهی سالمون از نظر ویتامین Dغنیتر است.
خواص ماهی سالمون
همانطور که گفتیم این ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ می باشد .امگا ۳ در حفاظت از پوست، تقویت عملکرد قلب و افزایش سلامتی قلب نقش کلیدی بر عهده دارد. ۱۱۳ گرم از این ماهی ۸۷ درصد از نیاز روزانه بدن به امگا ۳ را تأمین میکند و این مقدار فراوان، اثرات بسیار مفیدی بر سیستم قلب و عروق میگذارد؛ از بروز حملات قلبی و لخته شدن خون درون رگها جلوگیری کرده و مقدار کلسترول بد را نیز کاهش میدهد.
برخی از خواص این ماهی عبارتند از:
افزایش سلامتی قلب و عروق
مفید برای کاهش سطح استرس
مفید برای کاهش میزان کلسترول بد
پیشگیری از بیماری فشار خون بالا
تقویت عملکرد مغز
مفید برای حفاظت از پوست در مقابل اشعه فرابنفش
در۱۰۰ گرم از این ماهی، ۲۰ گرم پروتئین، ۱۱ گرم چربی و ۱۸۰ کیلوکالری انرژی وجود دارد.
روش پخت ماهی سالمون
اولین کار در طبخ ماهی مزه دار کردن آن است چراکه این کار طعم ماهی را بسیار دلپذیرتر خواهد کرد.
برای پخت ماهی بصورت آبپز، بهتر است مقداری میخک، چند حبه سیر، برشهای لیمو و یک عدد جوانه آویشن به آب اضافه کنید. این امر سبب افزایش طعم قسمتهای خارجی و داخلی ماهی میشود.
برای این کار تکههای ماهی را به آهستگی داخل آب قرار دهید و سپس کمی نمک، فلفل و آویشن خشک روی آن بپاشید.
اجازه دهید آب به جوش بیاید و تا زمانی که تکههای ماهی، سفت و منسجم نشدند، ماهی سالمون را از آب بیرون نیاورید.
همچنین اگر ترجیح میدهید ماهی را بصورت سرخ شده میل کنید ، ابتدا با نمک و فلفل ،جعفری یا شوید و آب لیمو یا نارنج آن را مزهدار کنید سپس یک ماهیتابه مناسب را روی حرارت متوسط گرم کنید و درون آن روغن بریزید؛ سپس ماهی را داخل ماهیتابه داغ قرار دهید و سرخ کنید.
بافت گوشت ماهی سالمون لطیف است؛ به همین علت گریل کردن آن میتواند چالش برانگیز باشد. این موضوع باعث میشود هنگام کبابکردن این ماهی، لازم باشد کمی ظرافت بهخرج دهید. توجه داشته باشید، هنگام گریلکردن ماهی، پوست به خوشمزهتر و تردتر شدن ماهی کمک میکند.
آیا ماهی سالمون تیغ دارد؟
بله. گوشت این ماهی تیغهای بسیار نازکی دارد که میتوانید آن را در تصویر زیر ببینید.
البته تیغ بسیاری از فیلههایی که در بازار بفروش می رسد، گرفته شده و به همین علت، ممکن است عدهای فکر کنند که سالمون تیغ ندارد.
نحوه نگهداری ماهی سالمون
اگر ماهی سالمون را بصورت تازه تهیه کرده اید بهتر است که در همان روز آن را مصرف کنید. اما اگر میخواهید یک یا دو روز باقی بماند، آن را در پلاستیک قرار داده و بسته بندی کنید و در سردترین قسمت یخچال قرار دهید.
برای نگهداری طولانی تر میتوانید ماهی را تا ۶ ماه منجمد کنید. برای یخ زدایی، آن را یک شب قبل از مصرف از فریزر به یخچال منتقل کنید. یا اگر زمان کمی دارید، فیلهها را در آب خنک غوطه ور کنید. در حدود یک یا دو ساعت فیله ها از حالت انجماد خارج شده و کاملاً ذوب می شوند.
هرگز ماهی سالمون منجمد را در دمای اتاق ذوب نکنید، زیرا باکتریها میتوانند در قسمتهای بیرونی ذوب شده حتی زمانی که مرکز آن یخ زده باقی میماند تجمع کنند.